pondělí 10. dubna 2017

Dovolím si polemizovat s guru dnešního hubnutí na české scéně – s Břicháčem Tomem

1 „Naše tělo neumí hubnout jen na určité partii. Nejde mu přikázat, aby hublo jen přes břicho nebo jen přes boky. Buď hubne a nebo ne“

Pravda částečně, jestliže jste oplácaní celí, změňte způsob stravování, zaměřte se na pohyb. Vaše špeky budou tát zpočátku jako sníh na jaře z celého těla. Ovšem každý má svou „achilovu patu“ v určité části těla – ať už větší zadeček a stehna nebo naopak bříško. A tím pádem sundávání této určité problematické partie jde hůř. Dokonce je fakt, že ten prevít zadek zůstává, ikdyž do pasu máte míry modelky. Nebo naopak – bříško ne a ne splasknout a přitom zadek už ani nejde vidět a nohy jsou jako párátka. Takže je potřeba speciálně upravených cviků, zaměřených na zpevnění popř. zvětšení určitých partií (např. na ten povislý zadek).

2. „Problém je málo jídla. Ten, kdo se snaží zhubnout, tak začne omezovat jídlo.“

Tak to je naprostý fakt. Většina našich klientů má problém se stravou. Aniž si to uvědomují, jí málo. Když se potřebují dostat po zimě do jarních věcí, nasadí 14-denní dietku a ten zip dopnou. Ale pak si stoupnou na váhu, která poměří procento tuku a svalů v těle a nestačí se divit – tuky nabyly, svaly ubyly. Co to znamená? Tělo sice nasoukáte do svého šatníku, ale začíná být neforemné. Zpočátku to jde maskovat správně zvolenou kombinací barev, střihů atd. Postupně vám však ubývá energie a vy si místo 1 kávy denně dáte 3. K tomu sladkost, abyste vůbec přežili do konce pracovní doby a následný zápřah domácích povinností. Proto naše klienty učíme znovu jíst. Je neuvěřitelné, že rozjíst se do správného množství kalorií a správného poměru bílkovin, sacharidů a tuků dá takovou práci. Hlavně ženy mají problém dát do pusy krajíček chleba, protože mají dojem, že z něj hned ztloustnou. Neztloustnou, správným jídlem a cíleným pohybem je potřeba rozjet metabolismus, který udělá kus práce za vás.

3. „Cvičením břicha rozhodně nedocílíte toho, že ho budete mít malé. Sedy-lehy vámnezaručí ploché břicho“.

Pravda částečně. Sedy-lehy už je opravdu cvik v dnešní době překonaný – zbytečně zatěžuje bederní páteř a flexory nohou, místo aby formoval jen břicho. Na pevné břicho – tedy posílení středu těla s našimi klienty cvičíme různé druhy vzporů apod. Díky těmto cvikům se břicho zpevňuje = formuje = splaskává. Samozřejmě dámy, jsou sportovní disciplíny, ze kterých mají ženy bříška širší. Jestli ovšem děláte 4krát týdně náročný crossfit trénink, tak ho děláte proto, že ho milujete a klidně snesete širší bříško, protože se vám líbí, že tu vánočku na něm máte jako kámen.

4. „Nemusíte posilovat, abyste hubnuli“.

No, to je otázka, Břicháči Tome, jestli chce klient pouze zhubnout nebo i zpevnit a zformovat postavu. Ve druhém případě totiž posilovat musíte. Jestli jste měli nadváhu 15kg, tak těch 15kg bylo někde schovaných pod kůží, která bez posilování neforemně visí. Visí na břiše, visí na rukou. Díky posilování Vám pěkně přirozeně zpátky „přiroste k tělu“. Samozřejmě, jestliže jste při tloustnutí nepředešli strijím, budete je muset schovat pod vyšší spodní prádlo. Ale při hubnutí, resp. spíše formování postavy pod našim dohledem byste k novým strijím přijít neměli.


Všimli jste si, že my v BoMa Way jsme nahradili slovo zhubnout za zformovat postavu? A slovo dieta za změna způsobu stravování? 
 Přijďte se k nám do BoMa Way dozvědět víc. Těšíme se na Vás.  

Žádné komentáře:

Okomentovat